Elektronsko čitanje - prednosti i mane

 Zdravo svima! U današnjem postu obrađujem čitanje u elektronskom formatu, prednosti i mane ovakvog čitanja. U proteklih nekoliko godina sam primetila porast broja knjiga koje sam pročitala u elektronskom formatu. 



Prednosti:

1. Lakše je nositi više knjiga na putovanja jer nosite samo jedan uređaj i na njemu možete imati više knjiga, a težina je ista. Mislim da možemo da se složimo da je lakše nositi jedan uređaj koji nije težak, nego 5 knjiga na putovanje, a i zauzima dosta manje prostora u torbi ili koferu. 

2. Uglavnom se skoro sve knjige mogu naći negde na netu - na srpskom, engleskom ili nekom drugom jeziku. Neki od izvora koje sam koristila za to jesu: Bookmate, kupdf.net , nekad: Scribd i VK. 

3. Provera znanja određenog jezika - ako ne nađete knjigu na srpskom verovatno ćete je naći na nekom stranom jeziku, pa ćete čitanjem moći da proverite svoje znanje tog jezika. 

4. Ako podvlačite rečenice u knjigama ili ako ne podvlačite - to možete uraditi i u elektronskom formatu, u različitim bojama i to bez straha da ćete uništiti knjigu. 

5. Ako čitate u PDF-u  možete da ubacite svoje komentare što je odlično ako čitate lektiru, stručnu literaturu ili ako prosto volite da pišete po marginama. 

6. Možete da menjate font ili veličinu teksta, mislim da ovo postoji samo na Bookmate, ali možete da povećate količinu teksta koji vidite na ekranu  skoro na svakom programu. 

7. Možete da ostavite knjige pod  DNF (did not finish), bez osećaja krivice što vam ta knjiga zauzima prostora na polici. 


Mane: 

1. Nemate osećaj kao da držite knjigu, a uređaj na kojem čitate nema miris knjige. 

2. Nekad nisu pouzdane jer često neko samo objavi deo nečega ili postoji više knjiga sa istim nazivom pa skinete pogrešnu... 

3. Nekad znaju da nas uspavaju umesto da nam drže pažnju. 

4. Baterija - može da vas prekine u sred čitanja najzanimljivijeg dela knjige jer niste uređaj stavili na punjač, a i može da bude zeznuto na putovanjima. Samo još jedna briga više. 

5. Memorija - morate i o njoj da pazite, naročito ako uređaj na kojem čitate koristite i za neke druge stvari. 

6. Iako je internet dobro snabdeven knjiga na srpskom, nekad je jako teško naći određenu knjigu na srpskom (ili bilo kojem drugom jeziku ex Yu) pa su zbog toga osobe koje jedino znaju jedino srpski jezik ograničene. 

7.  Neke knjige su skenirane malo ukrivo, pa se i to može smatrati manom čitanja u elektronskom formatu. 

8. Nakon dugog gledanja u ekran postoji mogućnost da će vas boleti oči, ali i da će vam se promeniti dioptrija. 


To je sve što se tiče ovog blog posta, nadam se da ste uživali! U slučaju da postoje određene prednosti i mane čitanja u ovakvom formatu, molim vas da mi ih napišete dole u komentaru! 

Hvala svima koji su svojim predlozima doprineli pisanju ovog blog posta!! 🥰😘💓


E ♡

Comments